CAMİLERİ KAPATMAK!

Türk milletinin camilere, dergahlara, türbelere ilgisi hepinizin malumu. Camiye Cuma’dan Cuma’ya gidende de hiç gitmeyende de bir hoşgörü, saygı vardır.

Ülkemizde son yıllarda yapılan dindarlık anketlerinde ve çevremizde görebildiğimiz kadarıyla daha seküler, daha manevi hayattan uzak bir nesil geliyor. Deizm, ateizm her geçen gün daha büyük mevziler kazanıyor.

Olayı getirmek istediğim yer tam olarak şurası.

Geçtiğimiz gün Denizli’de bir camiye gittim. Akşam namazı okunduktan bir süre sonra gittiğim için cemaat imamla birlikte camiden çıkıyordu. Ben de namaz kılmak için içeri girdim. İmam efendi bana dönerek, ‘Camiyi kapatacağız, dışardaki alanda kıl’ diyerek seslendi!

Camiyi kapatmak mı!

Cami cemaatine göre genç yaşta bir gencin, namaz kılmak için camiye geldiğine sevinmek şöyle dursun gayet de duygusuz bir şekilde caminin içinde değil dışarıda namaz kılmamı istiyordu. Tepki vermedim ve dışarıya çıkarak ibadetimi yaptım.

Dini olarak, Diyanet olarak, millet olarak, devlet olarak çok eksiğimiz, düzeltmemiz gereken nokta var belki.

Bu durum belki de düzeltmemiz gerekenlerin en başında yer alıyor. İstediğiniz kadar şaşalı, 10 bin, 20 bin kişilik camiler yapın. Avizeleri altın suyuna batırın. Minareleri 100 değil 200 metre yapın. Halılar birinci kalite olsun. İçinde namaz kılacak insanları bulamayacak günlere gitmeye başladığımızı görmüyor musunuz? İnsana yatırımı ne zaman yapacak bu memleket? Bir genci, çocuğu kazanmanın hazzı, mutluluğu yetmiyor mu?

Camiyi kapı duvar yaparak İslamiyete nasıl hizmet edeceksin Hocam!

Yaş ortalaması 70 olan cami cemaatinin arasına 32 yaşında bir genç geldiğine sevinmek yerine camiyi kapatmak mıdır aklına ilk gelen!

Sen benden, bizden hepimizden daha çok biliyorsundur dinin emirlerini, yasaklarını…Sen bana dışarıda kıl namazını dedin diye namazdan, camiden soğuyacak değilim. Ama Cem Karaca örneğinde olduğu gibi 7’sinde hocasından gördüğü kötü muamele nedeniyle camiye bir daha 70 yaşında gelenlerin ülkesi burası.

Hırsızlık diyeceksin, kedi köpek giriyor diyeceksin belki camiye. Kapıyı çekip çıkabilirsin dışarıya ama namaz kılmak için giren bir insanı dışarıya çıkarmak nedir!

Şimdi Müftü Ahmet Hulusi Efendi Cami imamı olan Ali Sürücüoğlu, küçük mahallemdeki ilk hocamdı benim. 7-8 yaşında sırf bize çikolata veriyor diye camiye giderdik. O gün verdiği çikolata için camiye giden bizler, şimdi maneviyat versin diye yanına uğrar haldeyiz. Kalplere bir kez girildi mi çıkması zor oluyor…

Kalpleri kazanmak çok zor hocam. İnsanı kazanmak çok zor. Hele 2020’lerin dünyasında, çocukları, gençleri kazanmak çok daha zor. Camileri ve kalplerimizi açalım insanlara. İnan o zaman o cami 24 saat yaşar ve sende yaş ortalaması 25 olan insanlara namaz kıldırırsın…

Bir cevap yazın