YABAN HAYATI

Ülkemiz yedi bölge yedi iklim, hem kültürel hem de doğal zenginlikleriyle dünyanın göz bebeğidir. Birçok canlının ev sahipliğini yaptığı bu coğrafyada doğada en önemli göreve sahip canlılardan olan yaban hayvanları büyük önem taşımaktadır.

Doğada her canlının görevi olduğu gibi yaban hayvanlarının da birçok görevi vardır.Örneğin ; Kızıl şahinler Tarla fareleri, yer sincapları (gelengi), tavşanlar;  ayrıca sürüngenler (kertenkele, keler ve yılanlar) gibi küçük ve orta büyüklükteki omurgalılarla beslenir. Nadiren de olsa leşlerle beslendiği de görülmüştür. Akbabalar  doğada ölen canlı hayvanların leşlerini yiyerek beslenirler. Bu sürkülasyon besin zincirinde bir döngüyü sağladığı için döngüdeki bir tane canlının yok olması doğanın dengesinin bozulmasına sebeb olur.

Dengelerin yerle bir olmasına yaşam hakkının kutsallığına saygınlığına önem vermeyen  en büyük etken biz insanlarız. Özellikle  göç dönemi veya üreme döneminde avlanması yasak olan hayvanların nesline göz dikerek silahla yaralanması sonucu kliniğimize de gelen birçok hayvanın kanadı ve çeşitli bölgesinde saçma izlerine denk geliyoruz. 

Ülkemizde özellikle hasta ,yaralı ya da öksüz yavru yabani hayvanları bulduğumuzda neler yapabileceğimizi kiminle muhatap olacağımızı da bilmiyoruz. Özellikle bu hayvan türlerine  kendimiz müdahale etmek yerine  bulunduğumuz kentin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerine haber verip bilgilendirmek ve müdahale etmelerini beklemek daha doğrudur .

Belli mevsimlik dönemlerde (yavruların yuvadan ayrılma dönemi veya göç dönemlerinde) baykuş, karga, leylek  gibi kışında genelde yol kenarlarında beslenmek ve yiyecek bulmak için arabanın çarpılmasıyla yaralanan tilki, çakal gibi hayvanlardan belli dönemlerde çok ihbarlar gelmektedir. Çoğunlukla göç dönemlerinde en çok ihbar edilen hayvanlardan biri olan ebabil kuşları kendileri yere düştüğünde havalanamıyorlar. İnsanlarda bulduklarında hasta sandıkları için ihbar ediyorlar. Oysa ki uygun yüksekliğe bıraksak tekrar yaşamına kaldığı yerden devam edecek. Bundan dolayı kuşun türünü bilmek veya hayvanı tanımak için bu konuda mutlaka uzman kişilerden bilgi alarak tekrar canlının yaşamını sürdürmesine devam etmesine önemli bir katkıda bulunabiliriz.

Yaban hayvanlarına ve doğadaki binlerce canlıya sahip çıkmak, korumak duyarlı olmak aslında bizim merhamet ve şefkat duygularımızla alakalıdır. Yeri gelince beslemek, ilgili kişileri aramak, doğru neyse yerinde hareket etmek, egolarımızı ve namlumuzu kenara bırakıp yaşanabilir bir dünya için 5 saniye düşünüp onlarında can taşıdığını belki de yavrularının olduğunu hatta daha yavru olduklarını unutmamak empati kurup duyarlı olmak en büyük çağrımız ve beklentimizdir.

Bir cevap yazın