BAVULUNUZ HAZIRSA GİDELİM!

NİLÜFER BAYRAK

Seyahat etmek dünyanın en güzel şeylerinden biri olsa gerek ki pek çoğumuza ilgi alanlarımız sorulduğunda ilk akla gelen seçenekler içinde “seyahat etmek” mutlaka olur. Özellikle de iş için değil de tatil için yapılan seyahatler, genç yaşlı hepimizi heyecanlandırır ve yaz demek biraz da tatil ve seyahat demektir öyle değil mi?

Seyahatte gezeceğiniz yerleri ayarlamak, otel rezervasyonunuzu yaptırmak, bilet işlemlerinizi tamamlamak bir hevesle yapılır ve sonunda herkesin en muzdarip olduğu konuya sıra gelir; bavul hazırlamak! Özellikle eşler arasında kavga sebebi olmaya yol açacak kadar sıkıntılıdır “bavul hazırlığı”… Dolabın önünde uzun uzun kıyafetlere ve ayakkabılara bakmak, onu mu alsam, bunu mu diye düşünerek saatler harcamak, seçilenleri bavula yerleştirmek ve genelde sığdıramamak, seyahate gidince en gerekli şeyleri almadığını fark etmek ve dönüşte götürdüklerinizin büyük kısmını aslında hiç kullanmadığınızı sadece kendinize yük ettiğinizi görmek en çok yaşanılan sorunlardır.

Vereceğim öneriler bavulunuzu hazırlarken size yardımcı olacak ve ister kısa bir iş seyahatine ister bir haftalık yaz tatiline çıkın işinizi kesinlikle kolaylaştıracak. Şimdiden iyi yolculuklar!

Bavul hazırlığına başlamadan önce şu sorulara vereceğiniz cevapları iyi düşünün:

n Ne amaçla seyahat ediyorsunuz? (İş mi, tatil mi?)

n Nereye gidiyorsunuz? (Yurt içi / yurtdışı, otel / kamp…)

n Ne kadar kalacaksınız? (1 gün, 1 hafta, 1ay…)

n Hangi ulaşım aracıyla seyahat edeceksiniz?

n Aldığınız şeyleri ne zaman, nerede, nasıl giyeceksiniz?

n Hava durumu nasıl olacak? (Tahmin etmeyin, kontrol edin!)

LİSTE HAZIRLAYIN

Bavulunuzu toplamaya başlamadan birkaç gün önce mutlaka bir liste yapın ve listeyi her an elinizin altında tutunki aklınıza gelenleri unutmadan ekleyebilesiniz. Listenin en başına pasaport, biletler, düzenli kullandığınız ilaçlar, elektronik cihazlarınızın şarj aletleri gibi en önemli maddeleri eklemeyi unutmayın.

AZ VE ÖZ SEÇİMLER YAPIN

Elbette insan tatilde de evdeki gibi bütün eşyalarının yanında olmasını hayal edebiliyor, ancak aslında mantıklı düşündüğünüzde buna hiç gerek yok. Örneğin salaş bir sahil kasabasına gidiyorsanız en sevdiğiniz stilettolarınızı götürmeniz pek de mantıklı olmayacak. Gideceğiniz gün sayısına, yapacağınız tatilin ruhuna ve ziyaret edeceğiniz yerin hava koşullarına göre akıllı bir liste yapmanız hem işinizi hem de yükünüzü azaltacak. İlk baştaki sorulara vereceğiniz cevaplar bu konuda size yardımcı olacaktır

GÖRÜN VE GRUPLAYIN

Bavulunuza koymayı düşündüğünüz şeyleri önce yatağınızın üzerine çıkartın. Eşyaları görmek ve gruplamak, hangi eşyaları unuttuğunuzu ya da hangilerinin aslında gereksiz olduğunu görmenizi sağlar. Böylelikle eşyaları mantıklı bir şekilde bavula yerleştirebilirsiniz. Kıyafetleri seçerken birbirleriyle kombinlenebilen renklerden veya belirli bir renk grubu üzerinden gitmek ve bir alt giyim parçası için onunla uyumlu iki ya da üç üst giyim parçası almak işinizi kolaylaştıracaktır.

GEREKSİZ AĞIRLIKLARDAN KAÇININ

Özellikle havayolu ile yapacağınız seyahatlerde eşya hazırlarken en önemli kıstaslarınızdan biri bagaj ağırlığınızdır. Uçtuğunuz hat ve şirketin bu konudaki limitlerine dikkat edin. Limitinizi sonuna kadar kullanmayın ki seyahat sırasında yapacağınız alışverişler için bavulunuzda yer kalsın. Hafif bavullar tercih etmek, bavulunuza ilave boş bir el yada sırt çantası koymak bu açıdan faydalı olabilir. Bagaj ağırlığı konusu seyahat eden herkes için temel bir sorun olduğundan bu konuya kafayı takanlar inovatif (!) ceketler üretmişler. Merak edenler aşağıdaki linkten izleyebilir.

EL ÇANTANIZI UNUTMAYIN

Seyahat sırasında elbette bavulunuz devamlı yanınızda olmayacak. Bu nedenle el bagajınızı hazırlarken de dikkatli davranın ve özellikle yolculuk boyunca ihtiyacınız olacak kitap, şarj aleti, güneş gözlüğü ya da ilaçlar gibi eşyalarınızı el bagajınıza koyun. Bavulunuzun kaybolma ihtimaline karşı yedek çamaşır ve giysi bulundurmak da hayat kurtaran bir detay olabilir. Tabi yine uçak seyahatlerinde kabin bagajına nelerin alınabileceğini, bu konudaki kısıtlamaları da mutlaka kontrol edin.

STRATEJİK HİLELERDEN FAYDALANIN

İşte size hayatınızı kolaylaştıracak, işinize yarayacak bir kaç bavul hilesi:

n En alta ayakkabılar, ağır ve az kırışan parçalar ile kozmetiklerinizi koyun.

n Ayakkabıları valizin tekerlek kısmına doğru koyun ki valizi taşırken ağırlıklarıyla diğer kıyafetleri ezmesinler.

n Ayrıca ayakkabıların içine çorapları koyarsanız yerden tasarruf edersiniz.

n Çoraplarınızın içine de parfüm şişeleri, far paletleri gibi kırılacak ve hassas eşyalarınızı koyabilirsiniz.

n Pudra ve farların çatlayıp kırılmaması için ise üstlerine makyaj pamuğu yerleştirebilirsiniz.

n Jean yada t-shirt gibi kıyafetleri katlamak yerine rulo yaparak koymak size daha fazla kullanım alanı yaratır.

n Rulo olduğunda kırışacağını düşündüğünüz keten, ipek gibi narin kumaşlı kıyafetleri ise tıpkı mağazalarda yapıldığı gibi kat aralarına kağıt havlu yada pelür kağıdı koyarak katlamak ve kuru temizleme poşetlerine geçirerek bavula yerleştirmek daha az kırışmalarını sağlayacaktır.

n Beyaz giysilerin leke olma ihtimaline karşı ise ters çevirip katlayarak yerleştirmenizde fayda vardır.

n Bavuldaki en ufak boşluğu bile değerlendirmek gerek diyerek sütyenlerin içine çamaşırlarınızı veya fularlarınızı koyabilir; böylelikle onların da formlarının bozulmamasını sağlayabilirsiniz.

n Kemerleri rulo yaparak gömleklerin yaka kısmına koymak da hem en küçük hacmi bile değerlendirmek hem de gömlek yakalarının formunu korumak için birebirdir.

n Kombinlerinizi bir arada tek bir bavul düzenleme torbası ya da bez torbaya koyup paketlemek veya kıyafetleri gruplayarak paketlemek, bavulu karıştırmadan onlara daha kolay erişmenize yarar.

n Kış seyahatlerinde kalın kazak veya kabarık ceketler yerine üst üste giyilebilecek şeyler almak hem yerden tasarruf ettirir hem de daha fazla kıyafet seçeneği sunar.

n Sıvı kozmetik ürünlerini poşete ya da makyaj çantasına koymuş dahi olsanız, her ihtimale karşı, kapağın arasına strech film koyduktan sonra kapaklarını kapatırsanız dökülmelerine engel olursunuz.

n Özellikle kısa süreli seyahatlerde, krem veya fondötenleri ambalajıyla yanınıza almak yerine temiz lens kutularına koyarak taşıyabilirsiniz.

n Minik küpelerin eşleriyle bir arada durmaları için düğmelere geçirebilirsiniz.

n Diğer küçük takılarınızı ise günlük ilaç kutularına koymak kaybolmalarına engel olacaktır.

n Bir diğer takı taşıma sorunu olan birbirine dolaşan kolye zincirleri içinse kolyeleri pipetlerin içinden geçirerek kapatmak yararlı bir çözümdür.

n Bavuldaki en sinir bozucu şeylerden biri de yine birbirine karışmış kablolar olsa gerek… Kabloları güzelce sarıp boş bir gözlük kabı içinde taşımak işinize yarayacaktır.

n Kalacağınız yerde güvenlikle ilgili endişeleriniz varsa bavulu kilitlemek dışındaki bir diğer yöntem de para ve kıymetli şeyleri bitmiş krem ambalajı gibi ilk bakışta kimsenin tahmin etmeyeceği şeylerin içine koymaktır.

n Gideceğiniz yere varıp bavulunuzu açtığınızda mis gibi kokan kıyafetler bulmak için, çamaşır kurutma makinelerinde kullanılan kokulu kurutma kağıtlarından, minik sabunlardan ya da en sevdiğiniz parfümü sıktığınız kağıt mendillerden bavula koyarsanız tatile keyifle başlayabilirsiniz.    

Bir cevap yazın