ÇAVUŞOĞLU Medeni Kanunun kabulünün 95. Yılı dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli il Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Medeni Kanunun kabulünün 95. Yılı dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Bülent Nuri Çavuşoğlu, Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun’un, Türkiye’de laik bir özel hukuk sisteminin başlangıcını oluşturduğunu söyledi.

Medeni Kanun ile toplumsal alanda kadın erkek eşitliğinin sağlandığını, kadınlara istediği mesleği seçme hakkının verilerek resmi nikahın mecburi hale getirildiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Tek eşle evlilik sistemi benimsenmiş, kadınlara miras konusunda eşitlik ilkesi getirilmiş, boşanmalarda kadın güvence altına alınmıştır. Kişiler Hukuku, evlilik hukuku, eşya hukuku ve miras hukukunu düzenleyen Medeni Kanun’un kabulüyle, Türkiye, uygarlık yönünde en önemli atılımlarından birini gerçekleştirmiştir. Atatürk Türkiyesi kendi döneminde birçok ülkeyi öncelediği gibi bugün dahi benzer kültürel coğrafyayı paylaşan pek çok ülkenin henüz o noktaya gelemediğini üzülerek görüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde atılan bu çağdaşlık adımı, 1920’lerde cumhuriyet devrimini taçlandıran ve Türkiye’yi Ortaçağ anlayışından çağdaş hukuk anlayışına taşıyan devrimci bir adım olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle medeni yasanın kabulüne önderlik eden cumhuriyetimizin kurucularıyla, kadınımızı, erkeğimizi çağdaş uluslar düzeyine ulaştırma yolunda çaba harcayanları saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Medeni Kanunun Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, 3 yıl gibi kısa bir sürede yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Medeni Kanun’a baktığımızda, kadınların eşit haklarla kendisini var edebileceği bir toplumsal yapıya işaret ettiğini görüyoruz. Cumhuriyetin ana perspektifi olan toplumsal gelişme için kadınlarla erkeklerin eşit olduğu bir düzen şarttı. Kamusal alanda kadınların ön planda yerini almasının ilk örnekleri, sadece kadınlar açısından değil, ülkenin demokratikleşmesi, özgürleşmesi ve adil bir gelecek inşası için de gerekliydi. Kurtuluş ve kuruluş mücadelesinde yer alan kadınlar, Cumhuriyet tarihinin önemli bir parçası olmuştur. Eşitlikçi yasaların hızla hayata geçmesiyle birlikte, Cumhuriyet devrimleri içerisinde kadın devrimleri de ivme kazanmıştır. Aradan geçen 94 yılın ardından, bu devrimlere sahip çıkmak, ilerletmek ve yaşadığımız toprakları önce kendimiz sonra da tüm toplum için eşit, adil, özgür bir biçimde şekillendirmek görevimizdir. Her gün emek emek biriktirdiğimiz kadın mücadelesi, deneyimleriyle, talepleriyle ve dayanışmasıyla, demokrasimizi ayakta tutacak olan önemli dayanaklardan bir tanesidir. Bugüne kadar bu mücadeleye güç katmış ve ülkemizi hep ileri taşıyacak adımları atmış kadınları ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak; herkesi kadın erkek eşitliğini demokrasinin gereği olarak görmeye ve Medeni Kanunumuza sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın