İkinci Etkinlikte, İlgi İkiye Katlandı
Denizli Ticaret Odası (DTO)’nın Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında düzenlediği online seminer, büyük ilgi gördü. DTO, 300 ön başvurunun alındığı etkinlikte, teknik tekstil alanında öne çıkmış önemli isimleri, üyeleri ve ilgi duyan firmaların temsilcileriyle buluşturdu. Konuşmacılar arasında, İtalya’dan Grado Zero Innovation’ın Kurucu Ortağı ve İnovasyon Başkanı Giada Dammacco, Portekiz’in Minho Üniversitesi’nden Kıdemli Araştırmacı ve Fibronamics Koordinatörü Prof. Dr. Raul Fangueiro ile Almanya’dan Techtextil ve Texprocess Direktörü Michael Jänecke de yer aldı. Geçen ay yapılan çalıştaydan sonra bu ay gerçekleştirilen ikinci etkinlikte, projeye ilginin ikiye katlandığı görüldü.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin eş finansmanıyla, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında DTO’nun yürütmekte olduğu Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında gerçekleştirilen DTO’nun ilk online uluslararası teknik tekstil seminerine, ilgi duyan firmaların temsilcileri, ön başvuruda bulunarak katılım sağladı.
BAŞKAN ERDOĞAN: “İLGİNİN HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTTIĞINI GÖRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Etkinliğin açış konuşmasını, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan yaptı. İmalat sanayindeki 166 firma ile analiz çalışması yaptıkları projeleri kapsamında, geçen ay büyük ilgi gören bir çalıştay gerçekleştirdiklerini, bu ay da bir web seminer düzenlediklerini ifade eden Başkan Erdoğan, önceki etkinliklerine 181 kişilik katılım olduğunu hatırlattı; bugün de 300 ön kayıt aldıklarını ve ilginin daha da arttığını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Erdoğan, “Bugünkü amacımız, sizleri, Uluslararası Teknik Tekstiller Fuarları Techtextil ve Texprocess’in Direktörü sayın Michael Jänecke’nin yanı sıra ürünlerinde teknik tekstil kullanarak artı değer katmış ve global pazarlarda yer bulmuş örnek girişimcilerimizden Maya Paraşüt’ün sahibi Tasarımcı Muzaffer Can Ergin ve şehrimizin öncü kuruluşlarından İkiler Otomotiv Filtreleri Şirketi’nin ortağı sayın Ahmet Örikli ile buluşturmaktı. Onların bu konuda çok değerli fikirleri ve tecrübeleri var. Ayrıca, sizlere, ülkemizde bu konuda çalışan firmalarımızın temsilcileri ile konusunda uzman akademisyenlerimizin fikirlerini de dinletmek istedik; Pamukkale Üniversitemizden Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor sayın Nurhan Onar Çamlıbel’i davet ettik. Portekiz’in Minho Üniversitesi’nden Kıdemli Araştırmacı ve Fibronamics Koordinatörü Prof. Dr. Raul Fangueiro ile teknik tekstil konusunda Avrupa’daki en iyi uzmanlardan biri olan projemizin Portekizli takım lideri sayın Fernando Merino da bizlerle. İtalya, Almanya, Portekiz ile ülkemizden çok değerli katılımcılarımızla gerçekleştireceğimiz seminerimizde, teknik tekstildeki yenilikçi uygulamaları ele alacağız. Takım liderimiz, sizlere, teknik tekstil merkezimizin KOBİ’lerimizin desteklenmesindeki rolünü anlatacak. Katılımcılarımız, bugün yine önemli edinimlerle etkinliğimizden ayrılacaklar. Bugüne kadar gösterdiğiniz yoğun ilgiden dolayı siz çok değerli üyelerimize ve katılımcılarımıza, ayrıca bugün bizleri bilgilendirecek birbirinden değerli konuşmacılarımıza, bugüne kadar ki eşsiz destek ve ilgilerinden dolayı da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Mustafa Varank ile ekibine ve Avrupa Birliği Delegasyonu’na, teşekkür ediyorum. Sanayimizde çığır açacak, Denizli’mize çağ atlatacak projemizin emektarı ekibimize de kolaylıklar diliyorum.” dedi.
4 FARKLI ÜLKEDEN ÖNEMLİ İSİMLERLE, 4 PANEL BİRDEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Etkinlikte, Başkan Erdoğan’dan sonra İtalya’dan Grado Zero Innovation’ın Kurucu Ortağı ve İnovasyon Başkanı Giada Dammacco, Uzaydan İnsanoğluna başlığıyla bir sunumda bulundu. Daha sonra da panellere geçildi. İlk panelde, Almanya’dan Techtextil ve Texprocess Direktörü Michael Jänecke, Teknik Tekstil ve Techtextil İçin Önemli Pazarlar başlığıyla tecrübelerini paylaştı. İkinci panelde ise, Maya Paraşüt’ün sahibi Tasarımcı Muzaffer Can Ergin, Teknik Tekstil Uygulamaları başlığı altında paraşüt üretiminde teknik tekstil uygulamalarını anlattı. İkiler Otomotiv Filtreleri Şirketi’nin ortağı Ahmet Örikli de otomotiv uygulamaları için tekstil filtreleriyle ilgili bir bilgilendirmede bulundu. Örikli, 1973 yılında filtre, madeni yağ, oto bakım ürünleri pazarlama ve üstüpü imalatı ile çalışma hayatına başlayan şirketlerinin, şu an faaliyet gösterdiği alanda Türkiye’de ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Başta Ege ve Akdeniz Bölgelerinde olmak üzere, ülke çapında sayısız kurum ve kuruluşa filtre ve üstüpü tedarik ettiklerini, 2006 yılında İzmir şubelerini faaliyete geçirdiklerini ve Fil Filtre ana bayiliği, Fleetguard, Donaldson gibi dünyaca ünlü markaların yanı sıra Mann Filter’in Ege – Akdeniz distribütörlüğünü alarak, filtre dağıtım ve pazarlama ağını daha da genişlettiklerini anlattı. Zamanla, yaklaşık 15.000 çeşit ürün yelpazesine ulaştıklarını ve toplamda 10.000 metrekarelik depolama alanı, uzman personeli ve 15 adet dağıtım aracı ile Türkiye’nin en büyük filtre tedarikçisi haline geldiklerini de kaydetti. Ayrıca, firmalarının, otomotiv uygulamaları için tekstil filtreleri üretmekle kalmadığını ve kesintisiz ARGE çalışmalarıyla ürünlerini sürekli geliştirdiğinin altını çizdi; böylelikle sektörde farklı bir yer edindiklerini ve öncü konumuna geldiklerini vurguladı.
TEKNİK TEKSTİLDE İNOVASYONU ANLATTILAR
Etkinlikte yer alan akademisyenlerden Portekiz’in Minho Üniversitesi’nden Kıdemli Araştırmacı ve Fibronamics Koordinatörü Prof. Dr. Raul Fangueiro ise, Teknik Tekstilde İnovasyon başlığıyla gelişmiş tekstiller için doğal lifler üzerine bir sunumda bulundu. Öte yandan, aynı panel başlığı altında Pamukkale Üniversitesi’nden Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Nurhan Onar Çamlıbel de “Kaplama ve plazma işlemleri tekstile nasıl değer katabilir?” konusu üzerine yaptığı hazırlığını aktardı. Son olarak da Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi Takım Lideri Tekstil Mühendisi Fernando Merino, teknik tekstil merkezinin KOBİ’leri desteklemedeki rolüyle ilgili konuştu. Moderatörlüğünü Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi Teknik Yöneticisi Ayşegül Çivi’nin yaptığı, 4 panelden oluşan etkinlikte, katılımcılar anında simültane çeviri ile konuşulanları anlık dinleme imkânı buldu.