Denizli Sanayi Odası tarafından yürütülen, “Denizli Mermer ve Traverten Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi İçin Yenilikçi Yaklaşım ve Yerel İş Birliği Projesi” kapsamında, Proje ortağı, Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde mermer ve traverten sektörüne yönelik “Sanal Gerçeklik İş Güvenliği Eğitim Sınıfı”nın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen Sanal Gerçeklik Eğitim Sınıfı açılış törenine Vali Yardımcısı Vekili Hamit Genç, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Selim Kasapoğlu ve Okan Konyalıoğlu, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter, kamu kurum temsilcileri, sektör temsilcileri, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci konuşmasında “Denizli Sanayi Odamız ve Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilmekte olan “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında, “Denizli Mermer & Traverten Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi İçin Yenilikçi Yaklaşım ve Yerel İş Birliği Projesi” isimli yürütülen AB projesi kapsamında Sanal Gerçeklik Eğitim Sınıfını ilimize kazandırdık. Proje ile birlikte Denizli’de mermer ve traverten sektörünün ihtiyacı olan yenilikçi iş sağlığı ve güvenliği eğitim materyalleri ve ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlayacağız. Yine iş sağlığı ve güvenliği konusunda mermer ve traverten sektörü odaklı olarak, başta işveren, işçi ve İSG uzmanları olmak üzere tüm kilit paydaşlar düzeyinde farkındalığı artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter “Doğal taş sektörü için İş Sağlığı ve Güvenliğinin yenilikçi yaklaşımlar konusunda ilimizin önde bir il olması adına yapılan proje büyük önem arz ediyor. Bizim sektörümüz ağır sanayi ve tehlikeli iş kolunda yer alıyor. Meydana gelecek kazaların nasıl oluşabileceği ve sonucunun nelere yol açacağı konusunda sektörde çalışanlar konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Artırılmış sanal gerçeklik ile kazaların deneyimlenmesi ve sonuçlarının birebir içerisindeymiş gibi yaşamanın sektörümüzdeki farkındalığı daha da artıracağına inanıyorum. Ufuk açıcı bir çalışma olduğuna inanıyorum. Sektördeki çalışanlara ve İSG uzmanlarımıza çok faydalı bir çalışma olduğuna inanıyorum. Katkılarından dolayı tüm proje paydaşlarına teşekkür ediyorum” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici konuşmasında “Marka Şehir Denizli derken eğitimin her alanında bir takım hedeflerimiz ve stratejilerimiz var. Bu noktada da hem akademik hem de sosyal çalışmalarda birçok projeler yürütüyoruz. Son bir yıllık projeksiyona baktığımızda mesleki eğitim dediğimizde mesleki eğitimle ile ilgili salgın döneminden itibaren süregelen çok ciddi çalışmalar var. Meslek liseleri hem ilimiz hem ülkemiz için olmazsa olmazımızdır. Bugün özelinde ise Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde doğal taş sektörü ile ilgili olarak iş sağlığı ve güvenliği açısından artırılmış sanal gerçeklik ile ilgili düzenlemeler, yeni oluşturulmuş sınıflar ve sektörde ihtiyaç duyulabilecek yeni yaklaşımların tanıtımı ve artırılmış sanal gerçeklik ile sektörde çalışan kişilerin iş kazalarının minimize edilmesi noktasında son teknolojileri kullanıyoruz. Eğitimlerimiz kalıcı olur ve sürdürülebilir olur. Bugün ki projemiz doğal taş sektörüne yönelik ama modülü değiştirdiğimizde farklı sektörlere ve öğrencilere de hizmet verebilecek esnek yapıya sahip bir projedir. Projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Yardımcısı Vekili Hamit Genç konuşmasında “Denizli sanayi, ekonomi ve eğitim alanında gelişmiş bir şehir. Tüm bunlar gerçekleştirilirken günümüzün şartlarının getirdiği tüm yenilikleri de kullanılarak icra ediliyor. Denizli yeniliklere açık ve hızlı bir şekilde adapte olan bir şehir. Bugün bunlara güzel örneklerden birinin açılışı için bir araya geldik. Projenin hayata geçirilmesi ve yürütülmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Sanal Gerçeklik İş Güvenliği Eğitim Sınıfı gibi örneklerin daha da çoğalmasını temenni ediyorum” dedi.
Açılış konuşmaları sonrası program kurdele kesimi ile devam etti. Kurdeleyi Vali Yardımcısı Vekili Hamit Genç, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcıları Selim Kasapoğlu ve Okan Konyalıoğlu, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Serter birlikte kesti.
Kurdele kesimi sonrası katılımcılar, sanal gerçeklik salonlarını test etti. Sanal gerçeklik gözlüklerini takan katılımcılar, hazırlanan simülasyon içinde gezdi.
Açılış sonrası Sanal Gerçeklik Eğitim Sınıfı’nda Eğitim Materyallerinin Kullanımına Yönelik İş Güvenliği Uzmanları tarafından eğitim verildi.
Projenin amacı iki strateji üzerinde odaklanmaktadır: Birincisi; Denizli’de mermer ve traverten sektörünün ihtiyacı olan yenilikçi iş sağlığı ve güvenliği eğitim materyalleri ve ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlamak. İkincisi ise, iş sağlığı ve güvenliği konusunda mermer ve traverten sektörü odaklı olarak, başta işveren, işçi ve İSG uzmanları olmak üzere tüm kilit paydaşlar düzeyinde farkındalığı artırmaktır.
Projenin birinci amacına yönelik olarak, sanal/artırılmış gerçeklik ortamında sunulabilecek oyunlaştırılmış, yenilikçi eğitim içeriklerini oluşturarak bu eğimlerin verilebileceği bir sanal/artırılmış gerçeklik iş sağlığı güvenliği eğitim salonu Denizli’ye kazandırılmıştır. Bu çerçevede mermer traverten sektörüne yönelik sanal gerçeklik ortamında hazırlanmış eğitim yazılımları hazırlanmış ve bu eğitimlerin sunulabileceği eğitim salonları kurulmuştur. Bu salonlar mermer traverten sektörü, iş güvenliği uzmanları, öğrenciler, öğretmenler ve çalışanların hizmetine sunulacaktır.
İkinci amaca yönelik olarak da, gerçekleştirilecek bilgilendirme ve farkındalık etkinlikleriyle İSG uzmanları, işverenler, işverenlerin İSG konusundan sorumlu insan kaynakları çalışanları, öğrenciler, öğretmenler ve işçiler nezdinde, iş sağlığı güvenliği kültürünü daha da geliştirmeyi ve bilgi düzeyinin artırması planlanmaktadır.