Pamuk üreticisi değişim istiyor

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Sarayköy İlçe Başkanı Mehmet Salih Konya, İl, İlçe yöneticileri Belediye Meclis üyeleri ile birlikte Tosunlar Mahallesinde pamuk hasadı yapan üreticileri ziyaret ettiler. Üreticilerin şikayetlerini dinleyen Başkan Çavuşoğlu, CHP iktidarında üreticinin girdi maliyetlerinin düşeceğini ve devletin üreten çiftçisinin yanında olacağını söyledi.

Pamuk fiyatlarının maliyeti karşılamadığını belirten üreticiler, mazot, gübre ve diğer maliyet girdilerinin 4 kat artmasına rağmen pamuk fiyatlarının yerinde saydığını, yeterli sulama yapılamadığı için rekoltenin düşük olduğunu söylediler.

‘UCUZ MAZOT İÇİN YAT MI ALALIM’

Başkan Çavuşoğlu’na sorunlarını anlatan bir üretici, “Geçen yıl bir kilo pamukla 2 litre mazot alabiliyorduk, bu yıl 1 litre bile alamıyoruz. Geçen yıl gübreyi bin 900 Liraya alıyordum, bu yıl 15 bin. En ucuzunu alsak 9 bin. İlaç desen aldı başını gidiyor. Söke Ovasındaki üreticiler, Adıgüzel Barajından su alıyor, biz alamıyoruz. Onlara vermeseler zaten bize hiç vermeyecekler. Sulama yetersiz olduğu için bu yıl rekolte düşük. Her şeyin fiyatı artıyor ama devletin verdiği desteklemeler artmıyor. Devlet bize destekleme vermesin, mazottan vergi almasın gübreyi ilacı ucuza versin, biz üretmeye devam edelim. Ucuz mazot alabilmek için yat mı almamız lazım” diye konuştu.

‘İKTİDARIN TARIM POLİTİKASI YOK’

Üreticilerin sorunlarını bildiklerini ve projelerin hazır olduğunu belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Ülkeyi yöneten iktidarın tarım politikası yok.’ O nedenle politikası olmayan bir siyasal iktidarın tarımı bu hale getirmesini de doğal karşılamak lazım. Sıkıntıyı çiftçiler çekiyor. Çiftçilerimiz vergi ödüyor ama yasal hakları olan destekleri alamıyorlar. O destek başka yerlere gidiyor. Bu düzeni halktan, üretenden, alın terinden, çalışandan yana değiştireceğiz. İktidara gelişimizin ilk haftasında çiftçimizin kredi faizlerini sileceğiz. Anaparayı da makul bir şekilde alacağız. CHP iktidarında hiçbir çiftçinin borcu ne olursa olsun traktöre, üretim araçları haczedilmeyecek. Çiftçilerimiz mazotu ÖTV’siz, gübreyi, elektriği ucuza alacak. Çiftçimiz ürününü maliyetinin altında satmaya zorunda kalmayacak. Maliyetinin üzerinde makul bir kar konularak taban fiyat belirlenecek ve bu fiyattan alım garantisi verilecek.

Bir cevap yazın