PAÜ’den Çardak’ın Turizm Destinasyonuna Katkı Sağlayacak Proje

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından hazırlanan “T.C. Çardak Kaymakamlığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi Peyzaj Tasarım Projesi” Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zengin tarafından Çardak Kaymakamı Sayın Ökkeş Furkan Karakurt’a sunuldu.

Afyon-Denizli Karayolu Çardak ilçesi sınırlarında, yaklaşık 44 dekarlık alan üzerinde ilçenin önemli değerleri arasında yer alabilecek “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi” projesi kapsamında çalışma yürüten PAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim elemanları Çardak Kaymakamı Ökkeş Furkan Karakurt’a sunum gerçekleştirdi.

Kurumlar arası işbirliği kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim elemanları Prof. Dr. Murat Zengin, Arş. Gör. Fırat Ç. Yılmaz, Arş. Gör. Veysel Dağ ve Yüksek Lisans Öğrencisi Cansu Nur Ucuzoğlu’nun katkıları ile iki farklı tasarım yaklaşımında iki adet “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi Peyzaj Tasarım Projesi” hazırlandı. Projenin uygulanabilirliği göz önüne alınarak, en uygun yapım maliyetine sahip iki farklı tasarım projesi, plantasyon, detay ve perspektif çizimleri ile ortaya konuldu.

Projede, Afyon-Denizli ulaşım güzergâhı üzerinde yer alan Çardak ilçesinden araçları ile seyahat edenlerin durmadan içerisinden geçtikleri bir yerleşim yeri olmak yerine, tasarım vurgusu ile ilgi odağı ve cazibe noktası olabilecek, durup dinlenilen, ziyaret edilen, fotoğraf çekilebilen, anı oluşturabilecek mekân tasarımı kurgulandı. Bu kapsamda pek çok kişinin son zamanlarda ilgisini çeken lavanta bahçesinin yanı sıra, Denizli ve Çardak ilçesi iklim ve toprak şartlarında yetişebilen diğer çok yıllık tıbbi ve hoş kokulu bitki türlerin sergilendiği bir bahçe olması bakımından da ayrıca önem arz etmekte.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi ziyaretçileri, mevsimlere göre rengârenk çiçeklerin arasında gezmek, fotoğraf çekmek, dinlenmek, alanda bulunan bitkilerin tanıtımları ve broşürlerini almak, bitkileri tanımak, bitkiler hakkında uzmanlardan bilgiler almak, bitkilerle kucaklaşmak ve hatta beğendikleri bitkilerin fidelerini satın almak gibi etkinliklere katılabileceklerdir. Projede yer alan seyir kulesi ile bahçenin tamamını hatta Acıgöl ve dağ silüetini görebilme ve fotoğraflayabilme imkânları da olabilecek. Ayrıca, Otopark alanları bahçe alanın arka kısmında olacak şekilde tasarlandığından, ziyaretçiler alana araçları ile güvenli bir şekilde giriş ve çıkış yapabilecekler. . Alanda Lavandula officinalis (Lavanta), Achillea millefolium (Civanperçemi), Mentha spp. (Nane), Origanum onites (Kekik), Salvia officinalis (Adaçayı), Hypericum perforatum (Sarı kantaron), Ocimum basilicum (Fesleğen), Melissa officinalis (Melisa), Tussilaro farfara  (Öksürük otu) vd. tıbbi ve aromatik otsu, çalı ve ağaç türlerinin yer alması planlanıyor.

Bir cevap yazın