HORLAMA

HAMDİ ÖZDEMİR

“Ben hiç horlamam!”

Kesin öyledir, başkası horluyordur. Ama yine de biraz bahsedelim bakalım neymiş bu horlama.

Sesli bir şekilde horlama problemi bir çok insanın karşılaşabileceği kişisel bir sorun olsa da horlama anı sadece uyuyan insan için değil, beraberinde bulunan kişi içinde ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir. Horlama sorunun rahatsız edici bir hal alması çeşitli nedenlerden oluşabilmektedir. Horlama anında oluşması mümkün olan yüksek ses, alınan havanın boğaz ve burun bölgesinde rahat olarak geçememesinden kaynaklanmaktadır. Uyku anından damak bölgesinin gevşemesi, solunum yolunun daralması ve hava geçişi esnasında titreşim ses oluşumunu yani horlamayı meydana getirir. 

Horlama neden olur sorusuna verilebilecek tek bir cevap yoktur. Kilo sorunu, yanlış uyuma pozisyonu, alkol alımı, uyumadan önce sigara içilmesi gibi ciddi durumlar horlamaya neden olmaktadır.

Horlama problemi olan insanlar –ki ben kesinlikle bunlardan biri değilim- tek bir sebepten veya birden fazla sorunun bir araya gelmesinden kaynaklı olarak bu sorunu yaşayabilmektedir. Horlama nedenlerinin başında gelen fazla kilo sorunu bu hastalığı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Obezite veya fazla kilosu bulunan insanlar zayıf insanlara oranla çok daha fazla şekilde horlarlar. Bunun temel sebebi ise vücutta bulunan yağın solunum yollarını daraltması ile gerçekleşir.

Bunun hemen arkasına horlamanın oluşabilmesi için etkili diğer bir sebepten uyku pozisyonudur. Birey her pozisyonda horlayabilir. Alıştığı ve sessiz yattığı uyku pozisyonlarında dahi horlama sorunu yaşanabilmektedir. Kişinin yan yatması yerine sırt üstü uyuması boğaz kaslarını gevşeteceği için horlama sorunu yaşanabilmektedir.
Horlama nedenleri arasında bulunan diğer bir sebepte alkoldür. Alkol alan bir kişide boğaz kasları yumuşak ve sarkık bir haldedir. Bu durum alkol alınan gece için ise sıkıntı oluşturup, horlama sorununu meydana getirecektir. Aynı şekilde bunu vücudun gevşeyeceği biçimde düşünürsek kaslarında aynı şekli alması mümkündür. Bu sebeptendir ki o gün alkol alınacak ise uyuma saati sıralarında alınması önerilmemektedir.

Horlama oluşturabilecek diğer bir neden ise insan anatomisidir. Ağız bölgesinde bulunan dokulardan ötürü horlama problemi yaşanabilmektedir. Bunun temel nedeni ise dokuların solunum yolu darlığı oluşturup, nefes alma olayını zorlaştırması ile gerçekleşir. Aynı şekilde gece uyurken solunum yollarını tıkayacak diğer bir sorunda saman nezlesidir. Herhangi bir şekilde toz veya polenden ötürü alerjen durumları baş gösterir. Bu da zaman içerisinde solunum yollarını tıkayıp nefes almayı bir hayli zorlaştırır.

Hayatlarında herhangi şekilde horlamamış olan –yada bunu iddia eden- kadınlar, erkeklerden şikayetçi olanlar ve gecenin bir yarısı bu ses ile uyanan kadınların hamile kaldıkları dönemde horlama oranları yüksektir. Bunun temel iki sebebi bulunmaktadır. İlki hamilelik dönemi ile alakalı olarak hormon dengesizlikleri ve mukoza tabakasının şişmesi ile birlikte burun tıkanıklığı sorunu yaşanmasıdır.

Horlama tedavisi bulunmayan bir sorun olarak gözükse de hayatınızda ufak değişiklikler meydana getirerek bu sorundan kurtulmanız mümkündür.

Horlamaya çözüm olarak önerilebilecek ilk durum yatış pozisyonudur. Horladığınızı düşünüyor iseniz mümkün olduğunca sırt üstü yatmamaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında alkollü bir yaşam tarzının bırakmalı ve mümkün olduğunca az sigara tüketmelisiniz. Aynı şekilde fazla kilolu olan insanlarda horlama sorununu sık bir şekilde yaşamaktadır. Vücutta bulunan fazla yağların ağırlık yapmasını önlemek ve güzel bir uyku çekmek için zayıflamalı ve ciğerinizi genişletmelisiniz. Son olarak ise horlamayı tamamen hayatınızdan çıkarmak için burun kanallarını açmalısınız. Burun tıkanıklığı ile horlama sorunu birbirini tetikleyen iki eş problemdir. Bu sorunu ortadan kaldırdıktan sonra çok daha kaliteli bir uyku düzenine sahip olabilirsiniz.

Ama tüm bunların yanında horlamayı kesmek  için ürünler var ki bunlar olmadan da olmaz. Bir göz atalım;

Horlama Yastığı

Son zamanların yeni trendleri arasında bulunan horlama yastığı aslına bakarsanız yaklaşık 10 yıldır var olmaktadır. Horlama yastığı olarak adlandırılan yastıklar başınızı dik bir şekilde tutup daha rahat nefes almanızı sağlamaktadır. Gene aynı şekilde yatma pozisyonunuza göre şekillenen yastık başını yüksekte tutarakta sizi daha kaliteli bir uykuya sevk edecektir. Horlama yastığı her insanın evinde bulunması gereken bir yastıktır. Bu sorun sizde bulunmasa dahi bir misafiriniz geldiğinde ona yardım amaçlı da verebilirsiniz. Bu sayede hem siz hem de misafiriniz daha sağlıklı bir uyku çekmiş olacaktır.

Horlama Bandı

Horlama tedavisi için ise önerilen diğer bir yöntem de horlama bandıdır. Burun kanallarında açıklıklar meydana getirerek daha rahat nefes almanızı sağlayan bu ürün ile sizlerde kaliteli uykulara sahip olabilirsiniz.

Horlama Ameliyatı

Horlama durumları ve uykuda nefes durması gibi konular ciddi durumlar olup bir uzman tarafından kontrol edilmeli ve gerekirse ameliyat safhasına geçilmesi gerekilmelidir. Geniş bir alana yayılan bu tedavi süresi içerisinde damak ve yutak ameliyatları, dik kökü ameliyatları, burun ameliyatları ve çene ameliyatları olarak kendi içlerinde de çeşitli alanlara ayrılmaktadır. Horlama ameliyatı genellikle doktor ve hastanın ortak konuşması sonucunda kabul görülen bir durumdur. Hayati durumlar söz konusu olmadıkça karar doktora bırakılmamaktadır. Aynı şekilde bu durumun çocuklarda yaşanması dahilinde daha farklı bir sistem uygulanıp, aile bireyleri ile ortak bir karar alınmaktadır. Çocuk ameliyatlarında ise bademcik ve geniz eti alımı ile bu sorun tedavi edilmektedir.

Horlama Protezi 

Diş hekimliği alanına girdiği için bunu biraz detaylı anlatalım. Ağız içi bu aparat dişlerin üzerine yerleştirilerek kullanılır. Alt çeneyi, öne ve aşağıya doğru olacak şekilde durmasını sağlarlar. Bunun yapılmasının nedeni ise, sarkmış olan dokuların gerginleştirmektir. Kullanımı oldukça basittir ve efektif neticeler verir.Horlama protezleri kesinlikle kişiye özeldir. Başkasının protezi asla bir başka hastaya kullanılamaz. Her hasta için bireysel olarak yapılır, prefabrik ya da hazır bir ürünün uyumlandırılmasından oluşmaz. Her hastanın ağız yapısına ve hastalığın ilerleme durumuna göre özel tasarlanır. İlk geceden horlama tedavisi sonuç vermeye başlar.Horlama Protezi, her gün geceleri (uykuda) 6 saat süreyle takılmak şartıyla, hastanın ve hastalığın durumuna göre 4-12 ay kadar kullanılır. Bu yöntem ile hiçbir kalıcı olumsuz etki olmaksızın, Horlama ve Uyku Apnesi hastalığı kalıcı olarak tedavi edilebilir. Horlama protezlerinin riskleri ve faydaları diğer tedavi yöntemleriyle kıyaslanmayacak derecede olumludur. Hastalığın, yumuşak damağa yönelik cerrahi müdahaleden 1 yıl sonra tekrar etme ihtimali varken, horlama protezi’nde başarı oranı %95’dir. 

Peki Avantajları?

-Hastalığın her aşamasında uygulanabilir olması 

-Cerrahi müdahale içermeden uygulanması 

-Cerrahi müdahaleyi reddeden veya cerrahi müdahele yapılamayan hastalarda alternatif bir tedavi seçeneği olması 

-Diğer tedavilere göre iyileşme belirtilerin daha çabuk görülmesi 

-Etkinliğinin kanıtlanmış olması 

-Çok kısa sürede hazırlanması 

-Tedavi maliyetinin düşük olması 

-Hastalar tarafından kolayca tolere edilmesi 

-Başarı oranının %95 olması 

Söz konusu bir “protez” kullanımı olunca merak ve endişe edilenler,

Protez geceleri mi takılıyor, rahatsızlık veriyor mu? Evet, sadece geceleri uyurken kullanılıyor, en az 6 saat takılıyor. Rahatsızlık vermiyor aksine gece uyurken horlamayı ve tıkanmayı engellediği için kişi daha rahat nefes alıyor ve daha konforlu uyuyor. 

Ne kadar sürede tedavi olunuyor? Tedavi süresi hastalığın şiddetine ve hastanın özelliklerine (kilo, yaş, sistemik rahatsızlıklar, cinsiyet vb) göre değişmekle beraber ortalama 4-12 ay arasındadır. İyileşme, protezin kullanımı sırasında düzenli kontroller ile takip edilir; zamanı gelince uygulama bitirilir. 

Protez boğaza kadar mı uzanıyor? Hayır, sadece dişlerden destek alınıyor.

Kullanımı rahat mıdır? Takılıp çıkartılması zor mudur? Bireyin kendi ağız yapısına göre hazırlandığı için kullanımı rahattır, bir gözlük ne kadar rahatsızlık veriyorsa protezde o kadar rahatsızlık verir. Kullanımı gözlüğü takıp çıkarmak kadar basittir. 

Gece protez ağzımdayken ağızım açık mı kalacak, ağız kuruluğu yapar mı? Hayır, dudaklar protez ağızdayken kapanacaktır. Ayrıca vücuttaki oksijen miktarı yükseleceği için tükürük salgısı normale dönecek ve ağız kuruluğu olmayacaktır. 

Protez ne kadar sürede etki edecek? Kullanılmaya başladığı ilk geceden itibaren etki göstermeye başlıyacaktır. Horlama ve tıkanmaların sayısı ilk geceden itibaren azalacaktır (çoğu zaman tamamen kesilir) ve ana etkiler 3-4 hafta içinde gözlenir.  

Protez malzeme olarak sert midir? Tedavi etkinliğin artması için sert malzemeden imal edilmiştir. Fakat protezin sert malzemeden yapılması protezin kullanımı açısından güçlük yaratmaz. 

Tam dişsizlik durumunda ya da ağızdaki herhangi bir protez varlığında da uygulanabilir mi? Horlama protezi bireye özgü yapıldığı için yukarıda sayılan tüm durumlarda kolaylıkla ve sağlıkla uygulanır. 

Protez aşırı kilolu hastalarda veya aşırı kilolu kişilerde tedavi ediciliğe sahip midir? Evet, aşırı kilolu hastalarda da tedavi edici etkinliğe sahiptir. Fakat kilo verilebildikçe daha etkili ve çok daha kısa sürede iyileşme gerçekleşmektedir. Hastaların mevcut kilolarından daha fazla kilo almamaları da önemlidir. 

Protezi uzun uzun anlattım ama siz hangi tedavi yöntemini seçerseniz seçin bu önerilere mutlak uyun!

İyi bir adele tonusu kazanmak için sportif bir yaşam biçimi seçilmeli.

Horlayan kişiler uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almamalı.

Uykudan 4 saat önce alkol almaktan sakınmalı.

Uykudan 3 saat önce ağır yemekten sakınmalı.

Aşırı yorgunluktan sakınmalı.

Uykuda sırt üstü yatmak yerine yana yatmak tercih edilmeli. Eski bir öneri olsa da pijama sırtına tenis topu koymak hala faydalı bir metottur -böylelikle sırt üstü uyumaya engel olunur.

Ve elbette ve kesinlikle evde horlamayan kişilerin sizden önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanıyınJ

Hoşçakalın.

Bir cevap yazın