Uzak Asya’nın en gizemlive güzel ülkelerinden biri olan Japonya 2019 yılını “Türk Kültür Yılı” ilan etti.Karşılıklı jestlerde bulunan Türkiye ve Japonya arasında daha önce de bu tarz etkinlikler olmuş ve 2003 yılı Japonya’da Türk Yılı, 2010 yılı ise Türkiye’de Japon Yılı olarak kutlanmıştı. Gönül bağımızın güçlü olduğu ülkeler arasında bulunan Japonya ile dostluk ilişkilerimiz 1890’lı yıllara,Osmanlı Hanedanlığı ve 2. Abdülhamit Han dönemine kadar uzansa da yakın tarihte yaşadığımız iki olay Japonya ve Japonlar’a karşı büyük bir sempati duymamıza neden oldu. Bunlardan ilki ölümsüz sanatçımız sevgili Barış Manço’nun 1991 yılında Tokyo Üniversitesi’nde verdiği konserdi. Konser sırasında üniversite rektörü ve vakıf başkanı Daisaku İkeda’nın Kara Sevda şarkısına Barış Manço ile birlikte eşlik etmesi, Türk Bayrağı’nı coşkuyla sallaması hepimizin kalbini feth etmişti. Barış Manço, konser sonrası “barış ve kültür elçisi” ilan edilip madalyayla onurlandırılmıştı. İkinci olay ise 2002 yılında Japonya’nın ev sahipliği yaptığı dünya futbol turnuvasıydı. Biz bu turnuvada,futbol tarihimizde ilk kez dünya üçüncüsü olurken Japonlar da en az bizim kadar sevinmişti.Gönül bağı kurduğumuz Japonya ile ilişkilerimize biraz daha yakından bakalım:
TRAJEDİDEN DOĞAN DOSTLUK (ERTUĞRUL FIRKATEYNİ)
Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk 20. yüzyılın son yıllarına uzanmakta olup, Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Japon İmparatoru Meiji’ye gönderdiği hediyeler ve dostluk mesajına dayanmaktadır. Emanetlerini teslim eden Ertuğrul Fırkateyni, 532 mürettabatıyla dönüş yoluna geçer ancak Kushimoto açıklarında yakalandığı fırtanada batar. Oşima köylüleri Osmanlı denizcilerini kurtarmak için büyük mücadele verir ancak başarılı olamaz. Japonlar bu acı olayı hiçbir zaman unutmazve tarihte yaşanan bu trajedi Türk-Japon dostluğunun başlangıcı kabul edilir. 2015 yılında,facianın 125. yılı anısına bir anma programı düzenlenmişti. Türkler ve Japonlar’ın yolları ikinci kez yine trajik bir olayda keşisti. 1985 yılında İran-Irak savaşı esnasında bazı Japon vatandaşlarıTahran’da mahsur kaldı. Onları Türk Hava Yolları’na ait bir uçak kurtardı. Yine bu olay da Japonya ile dostluk bağlarımızı kuvvetlendirdi.
HAZİNELER VE OSMANLI İMPARATORLUĞU’NDA LALE GELENEĞİ SERGİSİ AÇILDI
Japonya’da 2019 Türk Kültür Yılı,19 Mart Salı günü “Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği Sergisi” açılışıyla başladı. Başkent Tokyo’da bulunan Ulusal Sanat Müzesi’ndeki açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Japonya Altes Prensesi Akiko Mikasa ile birlikte katıldı.Bakan Ersoy, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve Japonya’nın siyaset ve ekonomi alanındaki güçlü iş birliğinin kültür ve sanat alanında da birleştirilmesi amacıyla 2019’un Japonya’da ‘Türk Kültür Yılı’ ilan edildiğini belirtti. Bakan Ersoy, “Ertuğrul faciasıyla başlayan Türk-Japon dostluğunun 130’uncu yıl dönümü arifesinde, ‘2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı’ etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ‘Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Lale Geleneği Sergisi’ iki halkın birbirini daha yakından tanımasına katkıda bulunacaktır.” dedi.Ziyaretçilere sergide yer alan eserlerin daha fazlası için Topkapı Sarayı’nı ve İstanbul’daki diğer ünlü müzeleri görmelerini tavsiye eden Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
“Osmanlı’dan günümüze İstanbul bahçelerinin vazgeçilmez çiçeği olan lale, gerek edebiyatta gerekse süsleme ve el sanatları ile özellikle çini eserlerde duyguların ifadesinde büyük rol oynamıştır. Anadolu’dan Avrupa’ya gönderilen lale, doğaya ve zarafete önem veren Japon dostlarımıza, kültür mirasımız üzerinden nakşedilmiş örnekleriyle sergide sunulmaktadır.” Bakan Ersoy, sergideki eserlerin ‘Osmanlı Sarayı’nda Lale’, ‘Topkapı Sarayı’, ‘Sultan’ ve ‘Türk- Japon İlişkileri’ başlıkları altında teşhir edildiğini anlattı. “2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı kapsamında Japonya’da yıl boyunca yapılacak kültür ve sanat etkinlikleri bizlere, ülkelerimiz arasındaki sağlam dostluğu bir kez daha hatırlama ve aynı zamanda geleceğimizi bu doğrultuda planlama fırsatı vermektedir.” ifadelerini kullanan Bakan Ersoy, Altes Prenses Akiko’yla sergiyi gezerek incelemelerde bulundu.
OSMANLI SARAYLARI’NDAN 185 ESER ZİYARETÇİLERLE BULUŞTU
Çok sayıda ziyaretçinin ilgi gösterdiği sergide, Topkapı Sarayı’ndan 162, Dolmabahçe Sarayı’ndan 9 ve Yıldız Sarayı’ndan 14 eser bulunuyor.Osmanlı padişahlarının kaftanlarının da teşhir edildiği sergide taht, tuğra, sorguç, tören matarası, ok, yay, hançer, kılıç, zırh, kaftan, gülabdan, laledan, seccade, çini, vazolar ve marangoz aletleri gibi çok sayıda eser yer alıyor. Tokyo Ulusal Sanat Merkezi’nde 20 Mayıs’a kadar Japon halkının ziyaretine açık olacak sergi 14 Haziran-28 Temmuz 2019 tarihleri arasında ise Kyoto Modern Sanatlar Ulusal Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak.
PRENSES AKİKO’YA KAHVE VE BAKLAVA İKRAM EDİLDİ
Ziyaretçiler için sergi çıkışı verilen resepsiyonda, sarma ve sigara böreğinin yanı sıra baklava ve helva gibi çeşitli tatlılar başta olmak üzere Türk mutfağının ünlü lezzetleri Japon konukların beğenisine sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da Altes Prenses Akiko’ya kahve ve baklava ikramında bulundu.