LAMİNE PORSELEN NEDİR?

LAMİNE

Estetiğe olan ilgi ve talebin artması, diş hekimliği kozmetik tedavilerini her geçen gün daha da öne çıkarmaktadır. Estetik ve fonksiyonun beraber sağlandığı bu yöntem diş hekimliğinin estetik uygulamaları arasında en çok tercih edilen tedavilerden biridir. Özellikle göz önünde bulunan ön grup dişlere estetik amaçlı uygulanmaktadır.

Tam da bu nedenle geçen ay diş hekimliğinde hem estetik hem de fonksiyon için önemli olan porselen kron (kaplama) türlerinden bahsetmeye başladık. Bu aya en estetik uygulamaları, Porselen ve Kompozit Lamineleri bıraktık

PORSELEN LAMİNE (Yaprak Porselen) NEDİR?


Dişlerin şekillerini ve renklerini kalıcı bir şekilde değiştirmek amacıyla kullanılan bir tekniktir. Kişinin beklentisine, diğer diş ve dişetleri ile dudak yapısına uyum sağlayabilen parlak, düzgün ve doğal gülüşlere sahip olmalarını sağlayan çok ince porselenlerdir. 
Laboratuvar ortamında hazırlanan lamineler diş hekimi tarafından dişin ön yüzeyi kesildikten sonra yapıştırılır

Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Derin renklenme bulunan ön gruplarındaki dişlerde
  • Belirli bir seviyeye kadar çapraşıklıklarda, eğriliklerde (Ortodontik tedavi gerektiren ciddi çapraşıklıklarda uygulanmaz)
  • Birbirinden ayrık olan dişlerde
  • Eskimiş, büyük fakat mine dokusunun çoğu kaldırılmamış dolgulu dişlerde
  • Aşınmış ve kırık dişlerde
  • Diş beyazlatma gibi işlemlerle tedavi edilemeyen, antibiyotik ve aşırı miktarda flor kullanımına bağlı oluşmuş renklenmelerde
  • Diş yüzeyindeki çatlak ve düzensizliklerin yaygın olduğu dişlerde
  • Form ve şekil olarak kişinin dişlerinden memnun olmadığı hallerde porselen lamineler tercih edilir.

Yapılırken kaç kere diş hekimine gitmeliyim?

Porselen laminelerin tamamlanması için en az 2 seansa ihtiyaç vardır. Randevunun uzunluğu dişin durumuna ve kaç adet laminenin hazırlanacağına göre değişir. Eğer dişetlerinin estetiği ile ilgili başka işlemler de gerekiyorsa önce dişeti tedavileri tamamlanmalı, daha sonra lamineler ile ilgili aşamalara geçilmeli.

Ağrı hisseder miyim?


Lokal anestezi yapılarak hastanın işlem sırasında ağrı duymaması sağlanır. İşlem sonrası ise yapıştırma seansına kadar dişinizi korumak amacıyla geçici laminalar yerleştirilecektir. 
Bu nedenle bir sonraki seansa kadar hasta estetik bir sorun yaşamaz ve hassasiyet önlenmiş olur.

Yapımı nasıldır?


İlk seansta porselen laminaların daha sonradan yerleştirilebilmesi için diş yüzeyi hazırlanacaktır. Dişin ön yüzeyinden yaklaşık 0,3-1 milimetre kalınlığında mine dokusu kaldırılıp ölçü alınacaktır. 
Bu ölçüden de dişe uygun renk ve formda, gülüşü tamamlayacak, hemen hemen yaprak kalınlığında porselen laminalar yapılacak ve dişe uygun renkte özel yapıştırıcılar ile yapıştırılacaktır.

Düşme Riski Var mı?

Günümüz yapıştırma teknolojilerinin yapışma değerleri oldukça yüksektir. Şayet hekim uygulamada teknik titizliğe ve özene uygun hareket ederse laminalar hastanın kendi dişinden ayırt edilemez.

Ömrü Ne Kadardır?

Laminalar iyi bir ağız bakımı koşuluyla çok uzun yıllar problem yaşanmadan kullanılabilirler. Bunun da nedeni diğer yapıştırma yöntemlerinden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmeleridir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha sağlam olurlar. Ömürlerini uzatmak adına ağız bakımına hassasiyet göstermek gerekir. Bunun yanında çok sert besinleri ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmak gerekir.

Avantajları Nelerdir?

  • Seramik incecik bir tabaka halinde hazırlanır ve ışık geçirgenliği, ışığı yansıtması doğal dişe çok yakındır. Estetiğin altın anahtarı budur.
  • Tam seramik olmayan birçok tedavi seçeneklerine göre daha estetiktir.
  • Tedavi sonrası öngörülerek, dişte tırnak genişliğinde bir bitim çizgisi yeterli olabilir.
  • Seramikler madde bilgisi olarak aşınmaya karşı dirençleri yüksektir.
  • Kullanılan adezivler ile yapıştırma sonrası kimyasal ve mekanik kenetlenme sağlanır.
  • Preparasyon işlemi esnasında anesteziye gerek olmadan; ölçü ve geçici işlemi tamamlanabilir.
  • Yapıştırılan seramikler üzerinde çay kahve vb. renklenmeye izin vermeyecek yüzey yapısına sahiptir.
  • Dijital ve diğer gülüş tasarımı planlama sistemleri ile dişlerinize henüz bir işlem yapılmadan; tedavinin son halinin bir demosunu ağzınızda görebilirsiniz. Böylece karar vermeniz kolaylaş
  • En büyük avantaj dişlerin üzerinden fazla küçültme, aşındırma yapılmasına gerek olmamasıdır. Doğal dokular maksimum düzeyde korunur.

Dezavantajları Nelerdir?

  • Diğer restorasyonlara göre sağlık ve estetik açısından üstünlükleri kıyaslanamaz bile fakat diğer yöntemlere nazaran biraz daha pahalı bir uygulamadır.
  • Hassas bir yöntemdir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışmasına ihtiyaç duyulur. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine yeterli teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin olması gerekir.

KOMPOZİT LAMİNE (Bonding) NEDİR?

Diş hekimliğinin estetik uygulamalarından birisi olan bonding işlemi, aslında kompozitdolgu maddesi (beyaz dolgu) icat olduğundan beri uygulanmakta olan rutin bir yöntemdir, işlem değişmemiş ama nedense ismi değişip bondingolmuştur. Elbette diğer uygulamalara göre çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Kompozit lamine, kompozitbonding, estetik dolgu; bu işlemin diğer adlarıdır. Detaylı muayene ve hastanın beklentileri değerlendirildiğinde bu tedaviye uygunluk ortaya çıkmaktadır.Bu tedavide estetik olarak geliştirilmiş, bukalemun etkisi olan kompozitler diş yüzeyine kuvvetli bağlayıcılar ile uygulanır. İhtiyaca göre dişlerde hiç bir aşındırma olmadan yapılabildiği gibi bir miktar konturlamasonrasında da uygulanabilir.

Diş yüzeyinde zararlı bir etki yapmadan, dişin formunu, rengini düzenleyerek estetik görünüm sağlayan bir işlemdir. Malzemenin kalitesi önemli bir faktördür. Ayrıca uygulamayı yapacak hekimin el beceresi ve tecrübesi de sonuç için önemlidir. Opaklık, şeffaflık, renk efektleri, transparanlık sağlayabilen kompozitler tabakalama tekniği ile dişe uygulanır.

Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

  • Özellikle dişler arası boşluk (diastema) olan dişlerde aralıkların kapatılmasında,
  • Ön dişlerdeki büyük renklenmiş dolgularda, kırıklarda ve çürüklerin tedavisinde,
  • Ön dişlerde boy uzatma, konturlama amaçlı,
  • Hafif çapraşıklığı olan dişlerde estetiği sağlama amaçlı,
  • Diş ile dişeti sınırındaki sert renklenmelerde ve aşınmalarda,
  • Antibiyotik veya Florozise bağlı renklenmiş, deforme olmuş dişlerde uygulanır.

Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Tedavi yapılacak bölgede dişeti sağlığı önemlidir. İşlem sırasında bölgeye gelebilecek kan, tükürük vb. vücut sıvıları tedavi başarısını olumsuz etkiler. Öncelikle bu etkenlerin ortadan kaldırılması gereklidir.

Çoğu işlem sırasında anestezi ihtiyacı olmaz, anestezi yapılmadan uygulama yapılabilir.

Kırık diş tedavilerinde silikon anahtar gibi özel hazırlık aşamaları yapılır. Dişten aşındırma, konturlama gerek görülürse yapılabilir. Çoğu bonding işleminde dişten hiç bir aşındırma yapılmaz.

Maksimum cilalı ve parlak yüzey; restorasyonun uzun dönem başarısında çok önemlidir. İyi cilalanmış kompositrestorasyonların renklenmeye direnci yüksektir. Doğal dişleri taklit etmeye çalıştığımız bu parlak yüzeyin renklenmesi çok düşük olmaktadır.

Avantajları Nelerdir?

  • Tek seansta tamamlanması büyük avantajdır.
  • Renk olarak doğal dişten ayırt edilemez.
  • İyi cilalanmış ideal kompozit laminelerin renklenmeye tepkisi doğal dişlerle aynıdır.
  • Rutin diş hekimi kontrolleri ve temizliklerde tekrar cilalanabilir.
  • Derin çürüğü olan ön bölge dişler hariç anestezi ihtiyacı olmadan işlem tamamlanır.
  • Porselen lamine gibi restorasyonlara göre çok hızlı ve ekonomiktir.
  • Tamir ve eklemeye uygun bir yapıya sahiptir.
  • Ortodontik tedavi gibi uzun süreçli tedavi gerektirmeyen ufak çapraşıklıklarda tek seans çözümdür.
  • Porselen laminalara göre dayanıklılığının düşük olması bir dezavantaj sayılabilir.

Ömrü Ne Kadardır?

İdeal şartlarda yapılmış bir bonding uygulamasının yıllarca aynı şekilde ağızda kullanmak mümkün olacaktır. Bu aşamada bakım ve kişinin dikkati ön plana çıkmaktadır. Fakat kullanım sırasında gelecek darbelerde (doğal dişte de aynı şekilde zararlar oluşturabilecek şiddette) kırılma riski taşıyacağını bilmeniz gerekir. Tamire olanak sağlaması ve tek seansta düzeltilebilmesi sayesinde çözümü kolaydır. Bonding fiyatları yapılacak alan ve diş sayısına göre belirlenmektedir.

Yapılan Diş Renklenir mi?

Kompozit lamine yapıldıktan sonra diğer daimi dişlerde oluşan renk değişimi ne kadarsa, bonding uygulanan dişte de aynı düzeyde renk değişimi ortaya çıkar. Diş yüzeylerini pürüzsüzleştirip iyi bir şekilde cila ile lekelenme oranı azalır. Pürüzsüz yüzeylerde renklenme olmamaktadır. Renklendirici madde içeren yiyecek ve içeceklerin neden olduğu lekelenmeler tamamen giderilir.

Geçen aydan beri yazmaya çalıştığım bu tedaviler hem estetik hem de fonksiyon için çok önemli dental uygulamalar. Hekiminiz sizi illaki sizin için doğru seçeneğe yönlendirecektir ama nasıl bir dental tedavi yapılırsa yapılsın işin sonunda iş başa düşüyor: önerileri dikkate almak, düzenli fırçalamak, düzenli kontrole gitmek yani ağız sağlınıza özen göstermek.

Bir dahaki sayıda virüs salgınında uzaklaşmış dostlarımızla yeniden yakınlaşmış olmak dileği ile sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın