Lekeler ve yüzeysel leke tedavileri hakkında daha önce de birçok yazı yazdım ve alternatif işlemleri sizlerle paylaştım. Bu kez medikal ve diğerlerine göre çok daha agresif olan bir tedaviyi anlatmak istiyorum: DERMAMELAN &COSMELAN. Leke tedavisinde geçmiş yıllarda kimyasal peelingler, hylaronic asit uygulamaları uygulanıyordu ancak yine de hiç biri tam bir sonuç vermiyordu. Peki bu işlemin farkı nedir, kimler için uygundur ve süreç nasıl işler?
LEKE NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Leke, hem kadın hem de erkeklerde yaygın olarak görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Leke tedavisi her kişide ayrı ayrı planlanması gereken bir tedavidir. Leke oluşumunda farklı etkenler vardır. (güneş – hamilelik – genetik – yanlış kozmetikler – bazı sistemik hastalıklar vb.) Ciltte leke oluşmasının nedeni; cildin epidermis tabakasında bulunan melanositlerin aşırı aktifleşmesi sonucu salgılanan melanin miktarının çok fazla olmasıdır. Güneşten gelen UV ışınları, akıllı telefonlar, bilgisayar ekranı ve hatta ampullerden direkt gelen çok güçlü ışıklar da derideki pigment üreten hücreleri veya melanositleri stimüle edebilir. Melasmanın tekrarlanması için temel neden güneşe maruz kalmaktır. Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, menopoz sonrası hormon tedavisi melasmanın sıklıkla gelişmesi bu kanaati doğurmuştur. “Gebelik maskesi” olarak bilinen pigmentasyon sorunu doğumdan sonra özellikle hafif pigmentli bireylerde azalır veya yok olur ama doğum kontrol hapı alındığı müddetçe devam edebilir. Bazı kozmetik ürünleri de leke yapabilirler.
COSMELAN-DERMAMELAN
Cosmelan – Dermamelan, gebelikteki lekeleri, yaşlılık lekeleri, hassas ciltlerde güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan lekelerin tedavisi ve lekenin diğer nedenlerinin tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Deride bulunan melanin miktarını azaltarak pigmentasyonu baskılayan etkin bir enzimatikpeeling yöntemidir ve etkisini ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmayı baskılayarak yapar. Cosmelan ve Dermamelan’ın asıl etkisi deri renginin belli bölgelerde koyu bir renge dönüşmesine sebep olan mekanizmanın içinde aktif rol oynayan tyrosinase adlı bir enzimin baskılanması ile olur. Bu enzimin baskılanması sonucu derideki melanin oluşumu azalarak cildin koyulaşmış bölümlerinin rengi açılır ve bundan kaynaklanan lekelerin etkin tedavisi sağlanır. Haricen deri yüzeyine uygulanmak suretiyle etki eder. Cosmelan ve Dermamelan enzim peelingin etken maddesi ciltte lekelerin oluşumuna neden olan melanini baskılar ve cildin rengini dengeler. Bu uygulama diğer tedaviler ile karşılaştırıldığında hem ağrısız hem de kişileri günlük hayattan koparmayan bir etkiye sahiptir. 1- 4 hafta içinde yüzde 90-95 civarı bir yanıtla parlak, tazelenmiş ve tüm lekelerden arınmış bir cilde sahip olmamıza yardımcı olur. Özetle cilt lekeleri, geniş gözenekler, mat cilt görünümünü düzeltmek akne izleri için uygulanan harika bir yöntemdir.
UYGULAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
•İlk uygulaması klinik şartlarda hekim tarafından başlanan bu program, mutlaka doktorunuz tarafından açıklandığı şekilde, günlük düzenli uygulamalarla evde sürdürülmelidir.
•Leke tedavisi süreci tamamlanana kadar tedavi kesinlikle kesintiye uğratılmamalıdır.
•Cilt bir miktar kızarır ve güneş yanığına benzer bir görünüm alır.
•Çok hassas cilt yapısına sahip olanlarda uygulamadan sonra 48 saat içinde bir miktar kaşınma hissedilebilir.
•Ciltte bir miktar kızarıklık, kuruluk, soyulma, yanma, iritasyon ve gerginlik hissi oluşması normaldir ve sürecin bir parçasıdır.
•Tedavi süresince güneş koruyucu kremler titizlikle kullanılmalıdır.
TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İlk bir ay boyunca; sauna, buhar banyosu, havuz, solaryum, glikolik asit, retinolvs gibi soyucu uygulamalar, epilasyon- depilasyon, makyaj (fondöten, pudra, allık soyulma bitene kadar en az 1 ay) uygulamalarından uzak durulması ve UV zararlı ışınlarına karşı dikkatli olunması gerekmektedir.