DÜNYA TARİHİNE İMZA ATAN KADINLAR

Dünya tarihinden öyle kadınlar geçti ki, onlar elinin değdiği yaşamları güzelleştirdiler, iyileştirdiler hatta kitlelere umut ışığı oldular. İnandıklarını her şeyden üstün tutarken, belki de sayısını bilmediğimiz kez engellenmeye çalışıldılar. Düşünebiliyor musunuz bu kadınlardan biri dahi olmasaydı tarihin şeklinin nasıl değişebileceğini? Belki hala iyileşebileceğine inanmadığımız bir hastalıkla boğuşacak, bir kadının uçabileceğine ihtimal vermeyecek ve kadınlardan bilim insanı olabileceğini düşünemeyecektik. Peki ya tarihe damgasını vuran bu kadınlar neler yaptı ve hangi şehirlerde yaşadı merak ediyor musunuz? O zaman sizin için hazırladığımız listeye bir göz atın. Başlamadan önce belirtelim ki listemiz yüzlerce kadın arasından güçlükle belirleyebildiğimiz seçmelerden oluşuyor.

Türkan Saylan / İstanbul

1935 yılında İstanbul’da doğan Türkan Saylan, ilköğretim, lise ve üniversite eğitimini bu şehirde tamamladı. Tarihin unutulmayacak kadınlarından biri olan Saylan, ülkemizde dönemin çaresiz hastalığı olarak görülen cüzzam ile ilgili yaptığı çalışmalarla hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu kanıtlamış, kız çocuklarının okutulması için yılmadan ve korkusuzca mücadele etmiş, insan hakları konusunda hassasiyetle çabalamıştır. Cüzzamla ilgili yaptığı çalışmalarla ‘Uluslarası Gandhi Ödülü’ne layık görülen Türkan Saylan, bugün sayısız insana umut olmayı başardı.

Frida Kahlo / Coyoacan

Meksika’nın güneyinde yer alan Coyoacan’da dünyaya gelen ve yaşamının büyük bir kısmını burada geçirmiş olan sanatçı Frida Kahlo, resimleri, özel hayatı ve politik görüşleriyle dönemin ikonlarından biri oldu. İlginç bir yaşam öyküsüne sahip olan Frida, 18 yaşında geçirdiği kaza sonucu çok uzun bir dönem yatağa bağımlı hale gelince, kendi otoportresini yapmaya başladı. İnişli çıkışlı evliliği ve resimlerine yansıyan acılı yaşamı ile sanatçı, dünya tarihine adını yazdıran kadın ressamlar arasında sayılıyor. Frida’nın Meksika’daki evi ise bugün ülkede en çok ziyaret edilen müzelerinden biri.

“Frida on White Bench,” photograph by Nickolas Muray, 1939. Submitted image

Florence Nightingale / Floransa

İtalya’nın Floransa şehrinde 1820 yılında doğan Florence Nightingale, yaşadığı dönemin ilerisinde bir görüşe sahipti. 19. yy ve 20. yy’ın başlarında bir meslek olarak görülmeyen hemşireliği tüm idealistliği ile bir meslek olduğunu kabul ettirdi ve modern hemşireliğin kurucusu sayıldı. Yaşamını sadece tek bir yerde geçirmeyen Florence Nightingale, Almanya, İngiltere ve Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde hemşirelik yaparak özellikle savaş dönemlerinde sayısız askeri tedavi etti.

Sabiha Gökçen / Bursa

Kendinden sonraki pek çok kadına örnek olan ve pilotluğun kadın mesleği de olabileceğini kanıtlayan Sabiha Gökçen, 1913 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Erken yaşta ailesini kaybeden Gökçen’in hayatı, içindeki okuma isteğini Bursa ziyareti sırasında Atatürk’e ulaşıp iletmesi ile tamamen değişti. Atatürk’ün evlat edindiği ve eğitimini tamamlamasına destek olduğu Sabiha Gökçen, öğrenimini ise İstanbul’da tamamladı. Sabiha Gökçen yalnızca Türkiye’nin ilk kadın pilotu olmakla kalmayıp, dünyanın da ilk kadın savaş uçağı pilotu oldu.

Prenses Diana / Sandringham

Galler Prensi Charles’in ilk eşi olan Diana, İngiltere’nin Sandringham şehrinde dünyaya geldi. Kraliyet ailesinin kurallarından farklı bir yaşam stilini benimseyen prenses, çocuklara, evsizlere ve AIDS hastalarına yaptığı yardımlar ve gönüllü olarak katıldığı çalışmalar ile herkesin sevgisini kazandı. Ölümünden sonra tüm dünyayı ve sevenlerini yasa boğan Diana, bugün hala yardımseverliği ve insanlara olan merhameti ile anılıyor.

Coco Chanel / Paris

Fransa’nın Saumur şehrinde doğan Gabriel Bonheur Chanel, sonraları takma ismi olan “’Coco”’ ile anılmaya başlandı. Küçük yaşta ailesini kaybeden Chanel için hayat ilerleyen yıllarda Paris’e taşınması ile tamamen değişti. Tasarımları ve markası ile Fransa’nın hatta Avrupa’nın en ünlü moda tasarımcısı haline gelen Coco Chanel dönemin modaya yön veren ikonlarından biriydi. Günümüzde markasıyla hala bu şöhretini koruyan Chanel, Time dergisinin “’100 Yılın En Önemli 100 Kişisi”’ listesinde yer alan tek moda tasarımcısıdır.

Marie Curie / Varşova

Aslen Polonyalı bir kimyager ve fizikçi olan Marie Curie (Madam Curie), öğrenimini Paris’te tamamladı ve ilerleyen yıllarda Fransız vatandaşlığına geçti. Kadınların çok başarılı bir bilim insanı olabileceğinin en güçlü örneklerinden olan Curie, radyoloji bilmini kurdu ve yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında bir devir açtı. Hem Nobel Fizik Ödülü’nü hem de Nobel Kimya Ödülü’nü alan Madam Curie bu ödülü alan ilk kadın olmasının yanı sıra, Nobel Ödülü’nü tam iki kez alan ilk bilim insanı oldu.

Margaret Thatcher / Londra

İngiltere’nin Grantham şehrinde dünyaya gelen Margaret Thatcher, ülkesinin ilk kadın başbakanı oldu. Yaşamıyla çok sayıda kitaba ve ödüllü filme konu olan Thatcher, başkan olduğu dönemde bir yandan büyük destek görürken bir yandan da çok eleştiri aldı. Soğuk Savaş döneminde uyguladığı politikalar nedeniyle ‘Demir Leydi’ ismiyle anılmaya başlayan Thatcher, İngiltere tarihini etkileyen kadınlar arasında yer alıyor.

Marilyn Monroe / Los Angeles

Amerika’nın en büyük sinema ikonlarından biri olan Marilyn Monroe, gerçek ismiyle Norma Jeane Mortenson, 1926 yılında Los Angeles’ta dünyaya geldi. Henüz 36 yaşında yaşama veda eden yıldız, filmleri, sansasyonel özel yaşamı ve güzelliği ile yaşadığı zamanın ötesine geçerek bugün bile hala adından söz ettiren dünyaca ünlü bir idol oldu. Monroe, yaşamı boyunca ve sonrasında çok sayıda derginin kapak yüzü olmasının yanı sıra, pek çok kurumun da ödülüne layık görüldü.

Rosa Parks / Montgomery

1913 yılında Amerika’nın Alabama eyaletinde dünyaya gelen Rosa Parks, yaşadığı dönemde siyahilere karşı uygulanan ırkçı tavra karşı gelerek, eşitlik adına başlatılacak direnişin öncüsü oldu.1955 yılında Montgomery’de kendisi siyahi olduğu için bir beyaza otobüste oturduğu yeri vermeyi reddetmesi, o dönem için asla kabul edilemeyecek bir karşı çıkıştı. Parks’ın bu hareketi ilerleyen dönemlerde Martin Luther King’in de öncüsü olduğu bir hareketlenmeye sebep olurken, bu güçlü kadın sayesinde siyahiler için tarihin seyri de tamamen değişmiş oldu.

Bir cevap yazın