Bazı isimler vardır, zamanın ötesine geçer, ölümsüzdür. Naim Süleymanoğlu da o isimlerden biri hiç kuşkusuz. Yüzyılın sporcusu olarak adlandırılan Naim Süleymanoğlu’nun bedenini geçtiğimiz Kasım ayında toprağa verdik. Hem de devlet töreniyle onu ebediyete uğurladık. Ama o minik adam, dünyanın “Cep Herkülü” dediği o minik adam, dünya durdukça, olimpiyatlar var oldukça yaşayacak. Çünkü herkes bilir ki; “Efsaneler” ölmez.
Naim Süleymanoğlu, kendi özgül ağırlığından kat be kat fazla ağırlıkları omuzladığında daha çocuk sayılabilecek bir yaştaydı. Sporcu kimliğinin yanı sıra 1980’li yıllarda Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlıkların gördüğü baskı ve zulmün de simgesi olmuştu. Başarılı bir sporcu olmakla birlikte gözü kara, cesur bir Türk genciydi Naim ve Türkiye’ye kaçabilmenin yollarını aradı uzun süre. Hatta podyuma her çıktığında, haltere her ağırlık yüklettiğinde bu kaçışın planlarını da yapıyordu. Öyle ki ne kadar başarılı olursa o kadar hedefine yakın olacaktı. Nitekim öyle de oldu. Yine Avrupa’da katıldığı bir halter müsabakasında başarılı olup, akşam eğlencesinin ardından gizlice Melbourn Türk Elçiliği’ne sığındı. Takvimler 1986 yılını gösteriyordu. Dönemin başbakanı Turgut Özal, konuyla yakından ilgilendi ve bu gözü kara Türk sporcusuna sonuna kadar sahip çıktı. Naim Süleymanoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Dışişleri Bakanlığı’nın gizli operasyonu ile Türkiye’ye getirildi. Naim’in Türkiye adına uluslar arası müsabakalara katılabilmesi için Türk Devleti, Bulgaristan’a o dönemin parası ile 1 milyon 70 bin dolar para ödedi ve izin belgesini ancak alabildi. Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye sığınmasının ardından Bulgaristan ve Türkiye arasında Türk azınlıklara yapılan baskılar uzun süre gündemi meşgul etti.
BEKLENMEDİK BİR ÖLÜM
Naim Süleymanoğlu’nun hayatını kaybetmesi beklenmedik bir acı oldu. Sağlığının ciddi bir şekilde bozulmuş olması bir anda gündeme bomba gibi düştü. Olimpiyat ve dünya rekorlarını alt üst eden, yüzyılın sporcusu Naim Süleymanoğlu, 28 Eylül 2017 tarihinde karaciğer yetmezliği tanısı ile hastaneye kaldırıldı ve durumunun çok ciddi olduğu doktorları tarafından kamuoyuna duyuruldu. Acil karaciğer naklinden başka bir seçenek görünmüyordu. Uygun donörün bulunmasının ardından 6 Ekim 2017 tarihinde, başarılı bir operasyonla karaciğer nakli oldu. Fakat durumunun iyiye gittiği bir dönemde bu defa da beyin kanaması geçirdi. Beyinde oluşan ödem ve kanama nedeniyle durumu kritik bir hal aldı. 11 Kasım 2017 tarihinde tekrar ameliyata alındı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve 18 Kasım 2017 tarihinde, 50 yaşında, hayata gözlerini yumdu. Naim Süleymanoğlu, devlet erkanının, büyük bir kalabalığın ve hatta en büyük rakibi Yunanlı halterci Valerios Leonidis’in katıldığı devlet töreni ile Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi. Naim Süleymanoğlu, vefat ettiğinde ardında filmlere konu olabilecek bir hayat, sayısız şampiyonluklar, rekorlar, madalyalar ve büyük bir isim bıraktı. Öyle ki dünya onu olimpiyatlarda “Türk Süperman” olarak çağırdı. 1988 yılında Time Dergisi’ne kapak oldu. Paraguay Devleti “Süper Türk” adıyla, şahsına özel posta pulu bastırdı. Naim Süleymanoğlu bir efsaneydi ve her zaman da öyle kalacak…
ELLİ YIL, SAYISIZ ŞAMPİYONLUK, BÜYÜK BİR İSİM
Kariyeri boyunca 3 olimpiyat altın madalyası, 7 dünya şampiyonluğu ve 6 Avrupa şampiyonluğu bulunan Naim Süleymanoğlu, 46 kez dünya rekoru kırdı. Milli halterci ayrıca, 1984 yılında henüz 16 yaşındayken silkme kategorisinde vücut ağırlığının 3 katını kaldıran ikinci halterci olarak da tarihe geçti. “Cep Herkülü” lakaplı Naim Süleymanoğlu, tüm zamanların en iyi haltercisi olarak Türk ve Dünya Spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde Türk nüfusun Bulgaristan’da yoğun olduğu Ahatlı, Mestanlı’da Türk kökenli bir maden işçisinin oğlu olarak dünyaya geldi. Haltere, 10 yaşında başladı. 1982’de Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda 52 kiloda dünya rekoru kırdı. İlk dünya rekorunu kırdığında 15 yaşında olan Süleymanoğlu, kariyerinin ipuçlarını ilk kez burada verdi. 1983 yılında Viyana’da yapılan turnuvada, 56 kiloda dünya rekorlarını sırası ile koparmada 130.5, silkmede 165 ve toplamda da 295 kilo olarak kırdı. Daha sonra bu rekorlarını yine kendisi kırdı. 1986 yılında dünya şampiyonasına 60 kilo kategorisinde katıldı ve toplamdaki rekorunu 335 kiloya çıkararak dünya şampiyonu oldu. 1988 Seul Olimpiyatları’nda yine 60 kilo kategorisinde muhteşem rekorlar kırdı. (Toplam: 342,5 kg) Naim Süleymanoğlu, Seul’daki muhteşem başarısı ile Türkiye’ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu. 1984, 1985 ve 1986’da dünyada, yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angles Olimpiyatları’na, Bulgaristan’ın da Sovyetler Birliği’nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamayan Süleymanoğlu, ülkesindeki baskılardan kurtulmak için, 1986 senesinde, Avustralya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda Melbourn Türk Elçiliği’ne sığındı. Türkiye’de yaşama ve Türk Milli Takımı adına karşılaşmalara çıkma talebinde bulundu. Talebinin kabul edilmesinin ardından Türkiye’ye getirildi. 1992 Barcelona Olimpiyatları’nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi. 1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994’te Bulgaristan’da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı. Çin’de yapılan dünya şampiyonasında ise sakatlığı devam ediyordu ve buna rağmen 3 altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu, Uluslararası Halter Federasyonu’nun Aralık 2000’de Atina’da toplanan kongresinde asbaşkanlığa seçildi.
ELDE ETTİĞİ BAŞARILAR
İlk dünya rekorunu kırdığında 15 yaşındaydı.
1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada “yılın haltercisi” seçildi.
1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.
8 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.
Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırdı.
Spor otoriteleri tarafından tüm zamanların en iyi haltercisi kabul edildi.
1988 yılında Time Dergisi’ne kapak oldu.
60 kilo koparmada 190 kilo kaldırarak dünya rekoru kırdı.
1988 yılında Seul olimpiyatlarında 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazandı.
Türkiye’ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyayı kazandıran sporcudur.
1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.
OLİMPİYAT OYUNLARI
1988 SEUL OLİMPİYATLARI
Seul Olimyipatları’na Türkiye adına katılabilmesi için Türk hükümetince Bulgaristan’a 1 milyon 70 bin dolar ödenerek gerekli izin alındı. Bu olimpiyatlarda Naim Süleymanoğlu, 60 kilo koparmada sırasıyla 145, 150.5, 152.5 silkmede 175, 188.5, 190 toplamda da 320, 339, 342.5 kilo kaldırarak 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak muhteşem bir zafer elde etti ve böylece Türkiye’ye olimpiyatlar tarihinde güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.
1992 BARCELONA OLİMPİYATLARI
Altın madalya kazandı ve aynı yıl Uluslar Arası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.
1996 ATLANTA OLİMPİYATLARI
64 kiloda 4 dünya rekoru kırarak 3. kez olimpiyatlarda madalya kazanarak tarihe geçti.
2000 SİDNEY OLİMPİYATLARI
33 yaşındaki Naim Süleymanoğlu sakatlığının da etkisiyle kaldırışlarında başarısız oldu.
DÜNYA ŞAMPİYONALARI
1993 DÜNYA ŞAMPİYONASI
3 altın madalya kazanırken 2 de dünya rekoru kırdı.
1994 İSTANBUL DÜNYA HALTER ŞAMPİYONASI
İlk kez Türk seyircisi önüne çıktı. Sakat olmasına rağmen 3 dünya rekoru kırarak 3 altın madalya kazandı.
1995 ÇİN DÜNYA HALTER ŞAMPİYONASI
Sakatlığı devam ediyordu ama 3 altın madalya kazanmayı başardı.
AVRUPA ŞAMPİYONALARI
1988’de Avrupa Halter Şampiyonası’na Türkiye adına katıldı ve 3 altın madalya kazandı.
1994’te Bulgaristan’da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda sadece 3 kaldırış yaparak 3 dünya rekoru kırdı.
1995 Avrupa Halter Şampiyonası’nda yine sakat olmasına rağmen 1 altın, 2 gümüş madalya kazanarak Türkiye’nin takım halinde birinci olmasında önemli katkı sağladı.